Мастера Доброполья Четверг, 25.04.2024, 23:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Новости
[06.08.2015][Работы мастера]
Пополнение в кукольном семействе (0)
[04.06.2015][Выставки]
КУКОЛЬНЫЙ МИР НАТАЛЬИ ВОЕВОДЫ (0)
[26.05.2015][О творчестве]
Прекрасное в обыденном. Живопись Анны Березиной - ВИДЕО (0)
[26.05.2015][О творчестве]
Любимые игрушки Марины Кучук - ВИДЕО (0)
[26.05.2015][О творчестве]
Инна Николаева и Наталья Бельская – хендмейдеры из Доброполья - ВИДЕО (0)
[26.05.2015][О творчестве]
Туту вместо тату. Яркие юбки от Кристины Короговник - ВИДЕО (0)
Календарь
«  Август 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Праздники
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архив записей
Главная » 2017 » Август » 31 » Японія в традиціях та стереотипах
08:30
Японія в традиціях та стереотипах

Японія, на перший погляд, така далека і невідома, а з іншого боку,  така приваблива  і надзвичайно популярна серед туристів. Яка ж вона насправді країна, де сходить сонце? Що ми про неї знаємо?

З нагоди року Японії в Україні АРТ-територія в Добропільській ЦМБ запрошує на виставку-натхнення «Японія в традиціях та стереотипах». Ця виставка багатошарова та різнопланова і ґрунтується на наших з вами знаннях.

Пропоную почати знайомство з Японією з «фото-міксу». Тут представлені  найбільш поширені, в нашому розумінні,  японські мистецтва, символи, винаходи. Ми часто вживаємо ці поняття, не замислюючись над їх істинним значенням, їх глибокою філософією.

Композиції з квітів називаємо «ікебаною», хоча насправді,  це більше чим просто букет, це окремий вид мистецтва, який у віках залишатися об'єктом глибокого і серйозного пізнання, тривалого і копіткого навчання, прагнення до досконалості і вміння.

На питання : «Який квітучий символ Японії?», більшість відповість, що  ніжна квітуча сакура. Однак, існує і ще одна вишукана рослина, яка дуже багато значить для мешканців цієї країни – Хризантема. У перекладі з японської означає  джерело всього живого на Землі – Сонце.

Всім нам добре відомий такий винахід японського музиканта, як караоке. Ця розвага швидко стала популярною у  всьому світі. І хоч стара добра традиція співати в компанії все ще як і раніше жива, останнім часом в Японії з'являються караоке-кімнати, розраховані на одного співака. Новий сервіс називається One Kara, «приватна кімната для караоке для одного», і дозволяє насолоджуватися своїм вокальною майстерністю без страху осуду з боку слухачів.

Коли ми говоримо про національну кухню маленької острівної держави, то неодмінно згадуємо суші. Ця страва прийшлась до смаку європейцям і отримала визнання, проте не всім відомо, що роли і суші мають суттєві відмінності між собою. Познайомитись з різновидами японської страви та з’ясувати в чому ж між ними різниця ви можете, переглянувши  наш «фото-мікс». Ще багато чого невідомого про відомі нам речі з японської культури ви дізнаєтесь в арт-території.

В усьому світі набувають поширення і популярності види японського мистецтва. Деякі з них вправно опанували й добропільські майстрині. Людмила Діденко, Ольга Шуман та Тетяна Хоружий діляться своєю творчістю в «арт-вітрині»

Канзаші, не дивлячись на поважний вік, знайшли місце в сучасному гардеробі та стали улюбленцями багатьох дівчат по всьому світу. Історія цих дивовижних прикрас сягає 13 000 р. до н.е. Тоді волосся скріплювали тонкими паличками, які встромляли в зачіску. Оскільки ніяких інших прикрас на шиї і зап'ястях японці не носили, шпильки для волосся були єдиним способом додати у вигляд оригінальність і підкреслити багатство і знатність їх власника або власниці. Відтоді з’явилось багато різновидів жіночих прикрас для волосся, а техніки їх створення перетворилися на ціле мистецтво. Цумамі-канзаші  являють собою складні, багатоярусні аплікації і навіть гірлянди з квітів, листя і метеликів. Головна відмінність цумамі-канзаші від інших видів прикрас як раз і полягає в складній і кропіткій техніці їх виготовлення. Для цього шовк нарізали маленькими клаптиками, які потім особливим чином защипували спеціальним пінцетом в трикутні пелюстки, з яких збирали композиції. Не дивно, що таке незвичайне мистецтво набуло популярності і в інших частинах світу.

Ще один вид японського мистецтва – АМІГУРУМІ -  в'язання на спицях або гачком маленьких м'яких звірят і людиноподібних істот. Найчастіше це симпатичні тварини, такі як ведмедики, зайчики, кішечки, собачки і ін.)Чим же відрізняється класична амігурумі від звичайної в'язаній іграшки? Перша відмінна риса - це характерні пропорції: велика голова з великими очима і маленьке тільце з короткими тонкими лапками. Адже велика голова і маленьке тільце підсвідомо асоціюється з немовлям, а значить викликає розчулення і радість. Саме тому класичні амігурумі завжди мають округлу форму. Ще одна характерна риса амігурумі - це їх розмір. Класичні амі-фігурки не перевищують 8 -10 см в довжину або ширину, при цьому їх мінімальний розмір практично не обмежений: відомі умільці, які виготовляють іграшки розміром 1 см і навіть менше.

В країні, де сходить сонце вже багато тисячоліть є популярним мистецтво цільного листа, а нам з вами цей вид мистецтва знайомий, як оригамі. Одне з головних правил оригамі - не додавати і не вирахувати нічого зайвого. Це закон, якому слідують вже багато століть всі художники оригами. Завдяки цьому даний вид мистецтва вже тисячоліття вважається самим незвичайним і оригінальним.

Одночасно простою і надзвичайно глибокою є література країни самураїв. Неначе нитка дорогоцінних перлин протягнулася з глибини століть низка немеркнучих скарбів літературної спадщини Країни сонця, що сходить. Працівниці Центральної бібліотеки зібрали найкращі зразки японської літератури. До уваги користувачів у «літературному куточку» представлені перша писемна пам’ятка японської поезії «Манйошю», збірки японської класичної поезії та твори нової зірки, що зійшла на небокрай сучасної японської літератури Муракамі Харукі.

Все це, та багато чого цікавого, яскравого, пізнавального та незвичайного ви можете знайти на тематичній виставці «Японія в традиціях та стереотипах». Завітавши до бібліотеки, ви можете не тільки познайомитись з зібраними матеріалами, а й додати ваші власні надбання, наприклад, поезії в стилі танка і хоку, фотографії, рецепти  та враження, а можливо витвори мистецтва в японському стилі. До зустрічі в бібліотеці!  

 

Просмотров: 662 | Добавил: amator | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Афиша
[23.04.2015][Выставки]
Выставки в апреле 2015 (0)
[07.02.2015][Выставки]
Выставки в феврале 2015 (0)
[12.12.2014][Выставки]
Выставки в декабре 2014 (0)
[13.08.2014][Выставки]
Выставки в августе (0)
[02.07.2014][Выставки]
Выставки в июле (0)
ARTерритория
[28.05.2014][ARTерритория]
Экскурсии продолжаются! (0)
[15.03.2014][ARTерритория]
Остров таланта и мастерства открыт в Доброполье (0)
[23.01.2014][ART-встречи]
Маленькі відвідувачі "АРТериторії" (0)
[14.11.2013][ARTерритория]
Шаг навстречу красоте (0)
[31.10.2013][ART-встречи]
«Твоя ARTерритория» - как способ развития громады! (0)
Друзья сайта

Добропольская Центральная городская библиотека
Добропольский центр молодёжи «Добро»
Одноклассники
Жизнь Добропольского края
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Поиск
Copyright MyCorp © 2024Сделать бесплатный сайт с uCoz